Mikrogrönt, funktionell supermat?

Inte bara är dem små gröna skotten vackra att titta på - dem smakar dessutom väldigt mycket och gott! Lägg därtill att mikrogrönt generellt är fullproppade med viktiga näringsämnen: vitaminer, antioxidanter och mineraler. Vissa väljer till och med att kalla dem för supermat eller funktionell mervärdesmat (mat som både smakar- och gör gott). Just den här aspekten tar en ny forskningsstudie[1] fasta på och menar att mikrogrönt - med sin höga näringstäthet - kan bidra till att trygga den globala näringssäkerheten. Och då särskilt vid en framtida pandemi eller naturkatastrof.

"The current COVID-19 pandemic revealed the vulnerability of our food system and the need to address malnutrition issues and nutrition-security inequality, which could be exacerbated by potential future emergencies or catastrophes [...] Nutrient-dense microgreens have great potential as an efficient food-resilience resource.".

En stor fördel med att odla mikrogrönt är den korta utvecklingstiden, samt att dem kan odlas utan någon jord (så kallad hydroponisk odling). Det här skulle kunna bli särskilt viktigt under en framtida naturkatastrof eller pandemi - då mycket näring måste kunna odlas fram under en kort tid med små resurser.

"Under such circumstances, a variety of fresh and nutrient-rich microgreens could be grown providing a source of minerals, vitamins and antioxidants in a relatively short time"

Det är till och med så att NASA rekommenderar mikrogrönt till sina astronauter som är iväg på längre rymdresor som en källa till färsk mat och viktiga näringsämnen.

[1] F. Di Gioia, S.A. Petropoulos, I.C.F.R. Ferreira, E.N. Rosskopf. Microgreens: from trendy vegetables to functional food and potential nutrition security resource. Acta Horticulturae, 2021; (1321): 235 DOI: 10.17660/ActaHortic.2021.1321.31

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla