Varför mikrogrönt hamnar högt på listan över populära hälsotrender för 2021

”Låt maten bli din medicin och medicinen din mat” är ett tänkvärt uttryck som myntades av läkekonstens fader Hippokrates redan år 400 f.Kr. men som fortfarande känns som ett relevant tankesätt i diskussionen kring hälsa och välmående. Idag vet vi att våra livsstilsfaktorer har en stor betydelse för hur vi mår. En viktig faktor är just vad vi väljer att stoppa i oss. Våra matvanor kan antingen förbättra- eller rentutav försämra vår hälsa. Felnäring, malnutrition som det heter på engelska, är ett universellt problem över hela världen. Visste du att fler än en av tre människor är drabbade utav någon form av felnäring?[1] Enligt livsmedelsverkets hemsida har en fjärdedel av alla vuxna svenskar så ohälsosamma matvanor att de riskerar att bli kroniskt sjuka eller dö i förtid av sjukdomar som diabetes typ 2, cancer eller hjärt-kärlsjukdomar.[2]

Mikrogrönt är så mycket mer än bara små vackra skott som kan användas till garnering av olika maträtter. Visserligen är det sant att mikrogrönt förhöjer nästan vilken tallrik som helst med sin färgstarka och fräscha uppenbarelse. Och ja, vi äter ju med ögat! Men… det är insidan som räknas. Mikrogrönt är nämligen fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det här bekräftas bland annat i en artikel från tidskriften Royal Society of Chemistry som skriver att ”microgreens can be considered as a good source of nutritional and bioactive compounds, and a wise choice to meet dietary requirements for essential elements”.[3]


Det verkar som Coronapandemin har fått människor att få upp ögonen för mat med hälsostärkande funktioner, så kallad supermat och funktionell mat. Vi vill stärka vårt immunförsvar och boosta vår hälsa med naturlig och näringsrik mat som ger oss den bästa förutsättningen att må bra både fysiskt och psykiskt.[4] Att addera mikrogrönt till sin nuvarande kosthållning är ett enkelt och smidigt sätt för att förbättra näringsintaget samtidigt som smakupplevelsen blir större. Mikrogrönt smakar nämligen fantastiskt gott och mycket!

Coronapandemin har även ökat fokus på hållbarhet både för företag och privatpersoner. Det verkar som vi har börjat förstå att alla våra val – oavsett storlek – är viktiga för att vi tillsammans ska kunna uppnå en mera hälsosam och hållbar framtid. Dock så ser vi fortfarande hur de globala och storskaliga livsmedelssystemen har betydande hållbarhetsproblem med minskad biologisk mångfald, utarmning av våra jordar, övergödning, användning av bekämpningsmedel och gifter, bevattningsproblematik, stora avstånd mellan konsument och producent samt långa transporter och livsmedelskedjor.

”Food is the single strongest lever to optimize human health and environmental sustainability on Earth. However, food is currently threatening both people and planet. An immense challenge facing humanity is to provide a growing world population with healthy diets from sustainable food systems […] How food is produced, what is consumed, and how much is lost or wasted all heavily shape the health of both people and planet.”[5]

Vi på mikrogrönsaker.se vill att mat ska vara hälsosam och odlas giftfritt utan bekämpningsmedel. Vi tror på korta livsmedelskedjor och ett minskat avstånd mellan konsument och producent. Med hjälp av modern odlingsteknik i kombination med vertikal inomhusodling i stadsmiljö minskar vi energi- och vattenförbrukningen samt förkortar transportsträckan mellan producent och konsument. Vår odling är giftfri och bedrivs utan gödning. Vi odlar på klimatpositiv hampafilt som är anpassad till livsmedelsproduktion och som är naturligt nedbrytningsbar efter användning. Eftersom vi odlar i en kontrollerad miljö minskar vi matsvinnet samtidigt som våra mikrogrönsaker alltid är i säsong.


Se lista över hälsotrender för 2021

https://www.today.com/food/these-will-be-biggest-healthy-food-trends-2021-according-dietitian-t203476


https://www.phillyvoice.com/2021-health-trends-diet-fitness-nutrition/


Referenser [1] Internet, https://sv.wfp.org/nutrition (Hämtad 2021-03-05). [2] Internet, https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/debattartiklar/ohalsosamma-matvanor-riskerar-den-svenska-folkhalsan (Hämtad 2021-03-05).

[3] Teng, J., Liao, P., & Wang, M. (2021). The role of emerging micro-scale vegetables in human diet and health benefits-an updated review based on microgreens. Food & Function. https://doi-org.ludwig.lub.lu.se/10.1039/d0fo03299a

[4] Internet, https://www.healthline.com/nutrition/food-and-nutrition-trends#functional-nutrition (Hämtad 2021-03-05).

[5] Willet et al. 2019, Summary Report of the EAT-Lancet Commission.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla